1. Вино пити треба потрохи. Це краще, ніж не пити взагалі
Так, все правильно. Не дивуйтеся. Потрібно пити, тому в червоному вині є антиоксиданти, які знижують ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу, повідомляє Wine Folly. Якщо перебільшувати свою дозу, то вино навпаки буде шкідливим для вашого здоров’я.
Цікаво! Чи можна вином заправляти машину: 10 цікавих фактів
Практично все у вині, що не є алкоголем чи водою, є різновидом поліфенолу. До них відносять таніни, кольоровий пігмент, винні аромати, ресвератрол та близько 5 тисяч інших рослинних сполук.
Вони також містяться у зеленому чаї та темному шоколаді. Ця сполука спеціально асоціюється зі зменшенням холестеринового нальоту в судинах, що дуже корисно для здоров’я серця та довголіття.
Молоде вино корисніше, ніж старе / Фото Jill Wellington on Pixabay
2. Не всі червоні вина однакові
Деякі вина мають значно більший вміст корисних речовин, ніж інші. Наприклад, в Каберне Совіньоні більше танінів, ніж в Піно Нуаре. Однак в обох винах їх набагато менше, ніж в Таннат, Пті Сіра або Сагрантіно.
Ось кілька підказок, як вибрати найкраще вино:
червоні сухі вина корисніші за солодкі,
червоні вина з низьким вмістом алкоголю (бажано нижчим за 13% ABV) є кориснішими, ніж високоалкогольні вина,
червоні вина з вищим вмістом таніну (ті, які є більш терпкими) корисніші.
3. Колір вину надає виноградна шкірочка
Колір у вині походить від рослинного пігменту, який називається антоціанін, що міститься в шкірці червоного винограду.
Колір вину надає шкірка винограду / Фото Photo by Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash
4. З часом червоні вина стають світлішими за кольором
Старі вина втрачають інтенсивність – стають менш яскравими та більш прозорими.
5. Майже всі червоні вина походять з одного виду винограду
Всі найпоширеніші червоні вина, включаючи сорти Каберне Совіньйон, Сіра, Мерло та Піно Нуар, належать до одного різновиду винограду: Vitis vinifera, або "виноград культурний", заведено вважати різновидом винограду, з якого потрібно виробляти вино. Ви будете здивовані, але Vitis vinifera не походить із Франції. Він родом зі Східної Європи!
Білий виноград походить від червоного / Фото Photo by Maja Petric on Unsplash
6. Червоний виноград старший за білий
Вважається, що виноград жовтого та зеленого кольору, з якого виробляють білі вина, походить від мутації ДНК червоних виноградних лоз. Цікавий факт, що Піно Нуар і Піно Блан мають однакову ДНК.
Читайте також: В Австралії склали карту виноградників за допомогою супутника та штучного інтелекту
7. З червоного винограду можна зробити біле вино
Оскільки вино отримує колір від виноградних шкірок, то з червоного винограду також можна зробити біле вино. Таке вино виготовляється за спеціальною технологією, без контакту з виноградними шкірками. Наприклад, шампанське Blanc de Noirs – це біле ігристе вино, виготовлене з червоного винограду Піно Нуар та Піно Меньє, червона шкірка якого не брала участь у бродінні.