Cork fee – це плата за відкупорювання у закладі пляшки, яку ви принесли з собою. Так званий “податок на пробку”. Тобто, ви оплачуєте за те, що її відкриють, за потреби охолодять чи декантують та подадуть на стіл.

Читайте також: Для першої леді: на честь Меланії Трамп назвали вино

Ця послуга з’явилася вперше в Австралії у 60-х роках. Ресторатори Мельбурна придумали її, щоб заохотити клієнтів відвідувати заклади і в період кризи, повідомляє cf.ua. Відвідувачі могли приносити свою випивку, тому послугу назвали bring your own bottle – "принеси свою пляшку". Ідею швидко підхопили в США, Новій Зеландії та Канаді, потім вона з’явилася і у Європі, змінивши назву з BYOB на cork fee.

Спеціальна ліцензія на продаж алкоголю у закладі дорога. А ось на розпиття алкогольних напоїв вона взагалі потрібна, або коштує дешевше.

Зараз цей сервіс впроваджений і в Україні. Хоча наші ресторани та кафе не одразу ввели цю послугу через те, що основний прибуток мають саме з продажу алкоголю.

В середньому ціна за відкупорювання своєї пляшки – 100-150 гривень.