Ця людина знає про вино все і дає інформацію, яка допоможе вам зробити вибір. Хто ж такий сомельє і в чому його завдання, розповідає 24 канал.

Цікаво Які бувають вина: види, сорти і типи

Сомельє

Винний експерт. Людина, яка володіє навичками дегустації вина, знаннями про його виробництво, види, типи, зберігання, витримку, подачу і поєднання з їжею та іншими напоями.

Найбільш часто сомельє працюють у ресторанах високого рівня, однак вони також є у деяких винних маркетах. Хороший експерт може приносити закладу солідний прибуток (до 40% в місяць).

Сомельє повинен:

  • володіти знаннями про вино, його історію, виробництво та ін.;
  • пам'ятати смак різних вин, їхні характеристики;
  • добре знатися на виробниках і стилях вин, які вони випускають;
  • відслідковувати смаки відвідувачів;
  • володіти "чуттям";
  • розбиратися у комбінуванні вин з різноманітними стравами та іншими напоями.

Процес дегустації вина / eggmijin, Pixabay

Актуально Що таке дегустація і як навчитися оцінювати вино

Особливості професії

Сомельє складає винну карту закладу і займається закупівлею вин у постачальників. Після отримання партії вина, він стежить за умовами зберігання. Сюди відносяться: правильна температура, вологість, положення пляшок (вони повинні лежати горизонтально, щоб вино омивало корок, а за кілька днів до подачі перевертатися вертикально для того, щоб осад, якщо він є, опустився на дно).

Перед подачею напою клієнту, сомельє повинен перевірити зовнішній вигляд пляшки і довести її до потрібної температури. Тільки після цього вино виноситься у зал відвідувачеві.

Сомельє показує пляшку гостю, демонструє етикетку, представляє назву вина і виробника, повідомляє характеристики (сорт винограду, класифікацію, рік врожаю). Далі пляшка відкорковується, сомельє наливає трохи у свій келих і оцінює якість (колір, аромат, смак, наявність чи відсутність дефектів), після чого можливість скоштувати вино надається гостю. Після схвалення, напій розливають по келихах.

Чим ще володіє гарний сомельє

  • Презентабельна зовнішність
  • Грамотна чиста мова
  • Уміння пояснити клієнту нюанси смаку і особливості напою професійним, але простою мовою
  • Уважність
  • Коректність
  • Ввічливість

За допомогою сомельє можна вибрати вино у ресторані / Фото drinks

Відомі українські сомельє та винні експерти

Дмитро Саприкін / Dmitry Saprykin, Facebook​

Анна-Євгенія Янченко / Фото Anna Eugenia Yanchenko, Facebook

Іван Бачурін / Фото Facebook

Катерина Ющенко / Фото Facebook

Євгенія Ніколайчук / Фото Jenia Nikolaichuk, Facebook