Цього разу WineFolly розповідають, яке вино може органічно доповнити сири з пліснявою, а також сири з козячого та овечого молока.

Читайте також: Ви повинні це спробувати: поєднання вина та сиру, які точно спрацюють

Сир Горгонзола та ігристий Мускат

Раніше ми говорили про те, що солодкі вина добре пасують "несміливим", ніжним на смак сирам. Проте ви будете здивовані, наскільки солодкий ігристий Мускат добре поєднується с гострою Горгонзолою, особливо якщо раніше ви куштували такі сири лише з важкими, насиченими винами. Після пікантного смаку Горгонзоли вам однозначно захочеться чогось свіжого, і свіжа кислотність Муската забезпечить вам баланс та гармонійність смаку.

До речі, чудово поєднується з італійською Горгонзолою і українське ігристе, наприклад напівсолодке біле SHABO Special Edition Muscat. Його елегантний аромат з тонами тропічних фруктів, чайної рози та цитрусу і насичений та освіжаючий смак гармонійно підкреслюють ніжну кремову текстуру та пряний присмак Горгонзоли.

SHABO Special Edition Muscat

SHABO Special Edition Muscat/ Фото SHABO

Якщо вам хочеться ще незвичних поєднань: інтенсивний французький Мюнстер та німецький Гевюрцтрамінер.

Спробуйте подавати напівсолодке ігристе вино до гострого сиру з пліснявою

Спробуйте подавати напівсолодке ігристе вино до гострого сиру з пліснявою/ Фото freepik

Сир Ідіасабаль та Темпранільо

Ці двоє – це водночас гармонія і контраст. Іспанські Ідіасабаль та Темпранільо навіть смак мають схожий: солонуватий та з характерними нотами диму. Повнотіле вино чудово доповнює твердий сир, а його таніни натомість створюють цікавий контраст з приємним масляним присмаком сиру.

Любителям твердих сирів з овечого молока пропонуємо такі поєднання: кислуватий іспанський Манчего та вина з Ріохи, насичений вершковий Саморано та Гренаш або пікантний Ронкаль та Менсія.

До овечих сирів добирайте вина з високою кислотністю, відчутними танінами та інтенсивним, насиченим смаком

До овечих сирів добирайте вина з високою кислотністю, відчутними танінами та інтенсивним, насиченим смаком / Фото gourmetfoodstore

Козячий сир та Совіньйон Блан

Французький Совіньйон Блан з цитрусовими та мінеральними нотами виокремлює горіхові та рослинні аромати у козячому сирі. Вино також має достатній рівень кислотності, аби конкурувати з терпким присмаком та землистими нотами такого сиру.

Відмінно співрацює з твердими козячими сирами і український Совіньйон Блан. Спробуйте поєднати їх з SHABO Reserve Sauvignon Blanc. Аромат цитрусових, білого персика та листя чорної смородини – чудова пара до горіхово-рослинної ароматики козячого сиру, а свіжий, кислотний смак та повне тіло вина створять ідеальний дует з терпкуватим смаком цих сирів.

SHABO Reserve Sauvignon Blanc

SHABO Reserve Sauvignon Blanc/ Фото SHABO

Спробуйте також такі комбінації козячих сирів з винами: французький горіховий Шевр та Шенен Блан, делікатний Флоретт та Грюнер Вельтлінер або американський Кремонт та Шаблі.

Сухі та кислотні білі вина добре підкреслюють смак козячого сиру

Сухі та кислотні білі вина добре підкреслюють смак козячого сиру/ Фото freepik