Невміле відкорковування пляшки може порушити не лише естетичний вигляд, але і потривожити осад, що утворюється всередині. Як же правильно відкрити пляшку з вином, ексклюзивно 24 каналу розповіла винний експерт Євгенія Ніколайчук.

Цікаво Руйнуємо стереотипи: найпопулярніші помилки про вино

Перше, на що потрібно звернути увагу, – саме вино. Якщо мова йде про старе червоне, пляшку потрібно за кілька днів до вживання поставити у вертикальне положення – тоді осад опуститься на дно.

Як відкривати вино правильно

  1. За допомогою ножа сомельє зрізати капсулу над виступаючою частиною шийки пляшки і зняти її.
  2. Штопор потрібно вертикально і чітко по центру вкрутити в пробку, не проткнувши її наскрізь, щоб у напій не потрапили дрібні крихти. Далі його обережно витягують.

Штопор

Інструмент для відкривання пляшок, винайдений у 1970 році. Принцип дії – спіраль з округлими краями проникає у корок і витягує його.
  1. Шийка пляшки протирається серветкою, а пробку варто перевірити зовні і на запах. Якщо з вином щось не так, то пробка, яка протекла, або дивний запах – можуть бути першими ознаками проблемного вина.
  2. Вино бажано тримати в руці і наливати так, щоб гість міг легко бачити і прочитати етикетку.
  3. Наповнивши келих, потрібно злегка повернути пляшку, щоб не пролити напій.

Штопор потрібно закручувати у корок строго по центру​ / Фото Pixabay

Читайте Розкрито користь вина для організму людини

Як правильно відкоркувати пляшку ігристого вина

Дивно, але факт: дуже багато хто боїться відкривати пляшку ігристого вина. Насправді, нічого складного, – зазначила Євгенія Ніколайчук.

  1. Щоб відкрити пляшку ігристого вина, добре її охолодіть.
  2. Тримати пляшку варто шийкою від себе під кутом 45 градусів.
  3. Зніміть мюзле (дротова вуздечка, що утримує пробку) і притримуйте великим і вказівним пальцем лівої руки корок, а низ пляшки прокручуйте правою рукою. Крутити варто саме низ пляшки, а не викручувати пробку.
  4. От і все. Нічого складного.